TEMIRBETON TEMIR YO‘L KO‘PRIGI BALLAST KORITASI PLITASIDAGI ZO‘RIQISHLARNI ANIQLASH (International conference on multidisciplinary science, 2025)
Mazkur maqolada temirbeton temir yo‘l ko‘priklarining muhim konstruktiv elementi — ballast koritasi plitasida hosil bo‘ladigan zo‘riqishlar tahlil qilinadi. Zo‘riqishlarning tabiati, ularning hosil bo‘lish mexanizmi, yuklarning taqsimlanishi va plita ichida yuzaga keluvchi kuchlanishlar analitik va hisobiy yondashuvlar asosida baholanadi. Qurilish me’yorlari (SNIP, GOST), yuk kombinatsiyalari, ko‘prik bo‘ylab harakatlanuvchi poyezdlar dinamikasining ta’siri, va olimlarning ilmiy ishlari asosida zo‘riqishlarni aniqlash metodikasi ishlab chiqiladi.