(untitled) (International conference on multidisciplinary science, 2025)
So’ngi 10 yillikda xorijiy tillarni o’rganishga bo’lgan ehtiyoj sezilarli darajada oshdi va bu jarayonda sun’iy intellektning o’rni juda katta. Hozirgi kunda sun’iy intellekt ko’plab sohalarda jumladan, transport, bank, ishlab chiqarish, sog’liqni saqlash va ta’limda o’zining hissasini qo’shmoqda. Sun’iy intellekt chet tillari va ingliz tilini o’zlashtirishni yanada tezroq va qulayroq bo’lishini isbotladi. Bugungi kunda SI vositalari, jumladan, ovozni tanish, tabiiy tilni qayta ishlash, mashinaviy tarjima va adaptiv o‘quv dasturlari chet tillarini o‘rganish jarayonida o‘qituvchi va o‘rganuvchi o‘rtasidagi interaktivlikni oshirmoqda. Bundan tashqari, mobil ilovalar, virtual yordamchilar va chatbotlar yordamida o‘quvchilar o‘zlariga mos sur’atda o‘rganish imkoniyatiga ega bo‘lmoqda. Bunday vositalar nafaqat boshlang‘ich, balki ilg‘or darajadagi til o‘rganuvchilar uchun ham qator afzalliklarni taqdim etmoqda. Ushbu maqolada dunyo tillarini o’rganish jarayonida sun’iy intellektning hissasi, uning o’rni va yaratayotgan imkoniyatlari haqida so’z boradi. Ta’lim sohasiga, xususan til o’rganishga sun’iy intellekt qo’shilgandan keyingi davrdagi o’zgarishlar ham muhokama qilinadi.