(untitled) (International conference on multidisciplinary science, 2024)
: Умуман олганда, чурра ҳосил бўлишининг маҳаллий ва умумий сабаблари мавжуд. Маҳаллий сабабларга қорин деворидаги бўш, «нуқсонга эга бўлган жойлар» киради: киндик ҳалқаси, қорин орти чизиғи, спигел чизиғи, Пти ва Гринфельд учбурчаги чов ва сон каналлари киради. Умумий сабабларга ирсий омиллар (20-25%), беморнинг ёши (20-40 ёш орасида), жинси (80%- 90% эркаклар касалланади), спланхноптоз (ички аъзоларнинг паст жойлашиши), ориқлаб кетиш, қорин мушакларининг кучсизлиги, қорин бўшлиғи ичидаги босимнинг ошиши, сурункали йўтал, простата аденомаси, туғиш жараёни, қабзият, ич кетиш, қорин бўшлиғидаги босимни оширувчи чолғу асбобларини чалиш киради.