(untitled) (International conference on multidisciplinary science, 2024)
Shashmaqom XVIII asr o‘rtalarida Buxoroda saroy kasbiy musiqachilari va musiqashunos olimlari tomonidan olti maqomdan iborat turkum tarzida ifoda topganligi uchun “Buxoro Shashmaqomi”, deb yuritiladi. U kasbiy-ustozona musiqa namunasi bo‘lib, yirik hajmga ega, murakkab tuzilishli, umumiy soni 250 dan ziyod ashula, cholg‘u asarlarni o‘z ichiga olgan tizimli musiqiy majmuadir.