(untitled) (International conference on multidisciplinary science, 2023)
Mazkur maqolada Arab xalifaligi tomonidan istilo etilgan Turon hududida xalifalikning davlat tili hisoblangan arab tilidan davlat tili sifatida foydalanilishi, xalifalik til siyosatining mahalliy tillarga ta’siri yoritilgan. Arab tilining islom mamlakatlarida birinchi xalqaro ilmiy til darajasiga ko‘tarilgani, uning xalifalik hududida yagona ta’lim tili sifatida rivojlanish omillari tahlil qilingan. Somoniylar davriga kelib arab tili mavqeyining pasayishi va fors tilining davlat tili maqomiga ko‘tarilishi sabablari yoritilgan. Forsiy tilning ilm-fan tiliga aylanishidagi muammolar haqida ma’lumot berilgan.